metalhella.blogg.se

En blogg om livet som småbarns/tvåbarnsmor. Välkommen in i vår värld <3

Mors dag 2015!

Publicerad 2015-05-31 18:26:44 i personligt,

Jag hade under morgonen lyckats glömma bort att det var mors dag. Amningshjärnan har inte varit snäll när det gäller mig utan den ser till att hålla min hjärna lagom mosig mest hela tiden..

Jag höll på att slå in ett paket och undr tiden smög Rodrigo och Wilhelm ner på nedervåningen. Efter en liten stund kom Wilhelm upp för trappan med ett paket samt ett stolt leende. "Grattis på mors dag" sade han glatt och räckte fram paketet. 

Han hade ritat ett fint kort och i paketet låg ett halsband med hängen där killarnas namn var ingraverade. Det hade även månadsstenar. Så himla fint och exakt ett sådant halsband som jag önskat mig! De är så fina mina killar! 

Att få vara mamma är verkligen helt underbart! Jag är lyckligt lottad <3 



Trädgårdsmästarskills!!

Publicerad 2015-05-29 15:23:31 i Allmänt,

När jag var liten fick jag och min syster ett varsitt litet trädgårdsland att odla i. Vi fick bestämma vad som skulle växa däri samt rensa ogräs och vattna. Det var väldigt spännande och mysigt. Jag älskade att följa hur grönsakerna växte och det bästa jag visste var när det gick att skörda nån smal liten morot eller kanske plocka loss en ärtskida.

(Nja, nu ljög jag lite. Det allra bästa var ju såklart när färskpotatisen var klar och jag fick följa med ut i stora landet för att plocka upp ett gäng..) 

Nåväl. Jag har nu i flera somrar försökt odla lite grönsaker i min egen trädgård. Mest för att det är roligt men också för att få uppleva smaken av något helt nyskördat. Tyvärr har det inte gått särskilt bra. Jag har väl fått fram en minimal vitlök som mest.. 

Men så i år köpte vi en stor pallkrage att odla i. Vi gjorde i ordning den noga och fyllde den väl med mycket jord. Vi planterade frön för några veckor sedan och redan nu går det att se resultat!! Det är fullt med superfina rädisor som nu ska plockas, jordgubbsplantorna är stora och fina, ärtorna växer höga och dill och sallad växer för fullt!! Vilken glädje! 

Jag samlar stolt på mig några trädgårdsmästarpoäng! 


Märkligt.

Publicerad 2015-05-29 00:02:41 i Allmänt,

Jag minns så väl hur det var när vi var hemma med Wilhelm. För varje månad sinade kassan mer och mer och de sista månaderna var det vända slantar och sälja bohag (nåväl, nån grej sålde vi allt!) och snåla, snåla, snåla. 

Vi tänkte att vi kunde vänta med att köpa kläder och så till oss under det 1,5 året vi skulle vara hemma. Sen skulle ju faktiskt pengarna återkomma i form av två heltidslöner. Då skulle vi shoppa loss! 

Men. Det har ju varit så väldigt roligt att shoppa till Wilhelm!! Varje gång vi gått in i en affär har det slutat med att vi står där bland barnkläderna och väljer. Märkligt. 

Så nu står vi här. Föräldralediga ännu en gång. Skillnaden är bara att vi den här gången dessutom har gamla, trasiga kläder.. Men ack så snygga Wilhelm och Bernhard är..!! 



Det går så fort så fort..

Publicerad 2015-05-27 11:57:58 i Allmänt, personligt,

Bernhard blir fyra månader imorgon. Dessa fyra månader har verkligen bara rusat förbi! Jag tycker inte det var länge sedan jag satt här med min stora mage och onda höfter. Stånkandes, väntandes på ett tecken av något slag. 

Nu är så strax fyra månader och oj vad han hunnit utvecklas på dessa månader!  Första månaden sov han i princip hela tiden. Han var bara vaken då han ville äta samt ett par timmar på kvällen. Han var fokuserad i blicken från början och log tillbaka mot oss redan efter fyra dagar. 

Andra månaden lärde han sig att lyfta på huvudet och började mer och mer tycka om att ligga på mage. Nu kom även det första jollret och de första skratten. Han upptäckte sina fötter och har sedan dess varit mycket fascinerad av dem.

Tredje månaden började han vända sig från rygg till mage och var väldigt tydlig med att han ville ha mycket kontakt med oss. Stora idolen är Wilhelm och han studerar honom noga! Han börjar greppa om saker och "leka" med leksaker vi placerar nära honom.

Under den senaste (fjärde) månaden har han lärt sig sitta själv, han kavar runt på golvet och det syns att han medvetet försöker ta sig i nån särskild riktning. Han lyssnar till sitt namn. Han vill helst av allt stå upp i knät på oss och kan även förflytta sig en liten bit med gåstolen. Han har provat att bada bassäng samt att gunga och älskade båda sakerna. 

Han sover bra på nätterna, vaknar en eller två gånger för att äta och ibland för ny blöja men sover sedan lugnt vidare. Vaknar sällan före 8.30.

Dessutom är han så charmig och glad att jag nästan spricker av kärlek då jag tittar på honom!! 





Ett oändligt projekt

Publicerad 2015-05-26 21:58:11 i personligt,

Innan jag träffade Rodrigo bodde jag ensam i en relativt liten lägenhet i Minneberg. Jag hade rätt svårt att hålla ordning omkring mig och städade bara när jag visste att nån skulle komma över. Tyckte inte det var så viktigt när det bara var jag som skulle vara där. 

Jag och Rodrigo flyttade till huset i augusti 2011. Wilhelm skulle födas i november så vi tänkte att vi skulle hinna få i ordning allt tills dess samt komma in i våra nya rutiner. Det gick ju ganska bra. Vi lyckades hålla fint hemma och hade rätt bra koll på saker och ting. 

I november 2011 föddes så Wilhelm och världen vändes upp och ner. Vi gjorde vårt bästa för att anpassa oss till vår nya situation. Vi gjorde upp nya rutiner och vissa saker fick stryka på foten till förmån för annat. Efter något år var vi ikapp igen, än en gång lyckades vi hålla fint hemma mitt i bebiskaoset. Vi hann med tvätt och disk samt vardagsstäd. Det gick till och med relativt smidigt. (Allt är ju relativt under småbarnsåren..) 

Men nu. 

Nu har även lille Bernhard dykt upp i vårt liv. Wilhelm är tre och ett halvt. Rodrigo jobbar heltid. Jag är konstant vimsig och ganska så trött. Just nu känns det som ett projekt utan slut att hålla ordning. 

Det känns som vi börjar högst upp i huset varje dag, jobbar oss liksom nedåt. (Köket, maten, disken, kläderna, ner i tvättstugan) När vi sedan kommit ner är det dags att vända upp. (Tvätten, hänga, vika, in i garderober, städa tåg, städa barnrum osv osv) Väl uppe är det åter kaos. Det är sällan jag känner att: "ja nu, nu är allt klart och jag kan bara sitta och njuta av hur fint det är". Men det är väl bara att acceptera att det kommer vara lite mer svårt att lyckas få stopp på kaoset det närmsta året. 

Jag tycker min kusin uttryckte det så bra: 

"Att städa med småbarn är som att torka sig innan man kliver ur badet.."




UV-tältet invigt!

Publicerad 2015-05-24 16:17:28 i Allmänt,

I vintras köpte vi ett UV-tält till killarna. Särskilt viktigt med tanke på stt Bernhard kommer vara lite för liten för att smörjas in med solskydd men ambitionen är väl att även Wiwi ska sitta i tältet under badpauserna. 

Himla smidig grej måste jag säga, väldigt lätt att packa upp och ner och tar ingen direkt plats i bilen. Lovely! 

Det är ju lite läskigt med solen och den påverkan den har. Blir de brända nu som barn kan det ge konsekvenser om många många år. Det skydd jag kan hjälpa dem med ska jag göra mitt bästa för att ge dem. 

Vi köpte även en uppblåsbar båt (som ser ut som en raket) med tak som ska ge solskydd 50. Kan ju vara en bra grej för Wiwi som helst bor i vattnet under sommaren! 

Äntligen börjar det kännas som om sommaren är på G. Helt underbart! <3 





Esc 2015!

Publicerad 2015-05-23 20:23:44 i Allmänt,

Nu laddar vi för fullt inför Eurovision 2015! Jag gillar verkligen både låten "Heroes" samt Måns framförande av den så jag tror nog vi kan ha chans på vinst ikväll. 

Jag har bara sett den ena semifinalen och där fann jag några fler favoriter men det ska bli kul att få se även övriga bidrag. 

Det blir förhoppningsvis en spännande kväll i alla fall!

Heja Måns!! 

(Bild från Expressen.se)

Behovet av att hata.

Publicerad 2015-05-22 16:16:29 i Allmänt,

Vad är grejen med näthat? Jag vet att jag är typ tia på bollen men jag förstår det verkligen inte..?! 

Jag är ganska aktiv på facebook, är medlem i många grupper och skriver ofta på diskussionsforum. Jag älskar när diskussionerna sätter fart men blir mörkrädd varje gång de urartar. Tyvärr sker det alldeles för ofta. Minst en gång per dag ser jag hur vuxna människor (som inte känner varandra) skriver saker till varandra som är rent hemska. 

Det kan vara personliga påhopp, påhopp på något någon skapat ("återbruka mera" har spårat totalt), klagomål och spydigheter som tydligt visar på noll tanke kring att det faktiskt är en riktig människa som ska läsa det som skrivs om hen. 

Det händer dessutom i exakt alla olika sorters grupper. Allt från "fåglar inpå knuten" via "det gamla Stockholm" till "mammagrupp med högt i tak". Så det är inte bara en viss "typ" människor som näthatar utan det kan verkligen vara precis vem som helst. 

Ibland önskar jag att forumet transformerades till ett verkligt rum helt utan förvarning. Skulle de kunna vara lika elaka mot människan om personen satt mittemot vid bordet? Skulle de uttrycka sig på samma sätt? 

Jag förstår inte varför det finns ett sånt enormt undertryckt behov av att hata.. Sorgligt. 

Förskolans dag!

Publicerad 2015-05-21 22:47:54 i Allmänt,

Idag firades förskolans dag. På Wilhelms förskola hade de pyntat med vimplar och ballonger samt hade musik på redan från tidig morgon. Wilhelm blev så glad när han såg hur fint det var och sprang glatt in på gården. 

Föräldrar och syskon var välkomna framåt eftermiddagen för att få ta del av verksamheten. Jag måste säga att jag blev väldigt imponerad över hur oerhört bra de styrt upp dagen. 

På gården fanns väldigt många olika stationer där vi fick experimentera tillsammans med barnen. Det var NTA-stationer och IKT-stationer. Vi fick även se dokumentation på allt möjligt som barnen arbetat med under terminen. Väldigt spännande! 

Bra jobbat förskolan Gulsippan! 

(En filmduk man kunde omge sig av som visade havsfilmer)

När nån inte får vara med.

Publicerad 2015-05-20 23:16:48 i Allmänt,

Det här med att leka tillsammans är verkligen inte alltid så lätt. Alla barn är olika, några vill leka med bara en kompis i taget och några älskar att leka många tillsammans. Alla barns viljor bör respekteras och hur de väljer att leka bör man inte lägga sig i. Så länge det inte är någon som blir ledsen vill säga. 

I parken idag lekte två av Wilhelms förskolekompisar i ett litet lekhus. Wilhelm sprang glatt fram till dem för att leka. Jag stod en liten bit ifrån tillsammans med det ena barnets mamma och det andra barnets farmor. Jag ser då hur Wilhelm direkt springer iväg från kompisarna och börjar leka ensam istället. 

Jag går fram till hans två kompisar som sitter kvar i huset och kollar läget lite. Jag frågade vad det var som hänt och om det var så att alla fick vara med. Fick till svar att: "nej, Wilhelm får inte vara med." 

Jag frågade då hur de trodde att det skulle kännas för dem själva om någon sade så till dem. Om de trodde att det skulle kännas bra? Det trodde de inte sade de och vi pratade om att det är viktigt att alla får chansen att delta i leken. Inget konstigt med det och de lekte vidare. Ingen var arg eller sur utan det var ett helt vanligt samtal. 

Då kommer det ena barnets farmor hastande. Hon frågar mig om något hade hänt och jag svarade då: "nja, det var bara det att Wilhelm inte fick vara med så vi pratade om hur viktigt det är att alla får vara med i leken."

Då svarar hon: "ja det kunde man ju önska men så är det ju inte", "det händer alla att de inte får vara med", "det har hänt (pojkens namn) på förskolan, det händer hela tiden"

Jag svarar att jag inte tycker att det är ok och att jag därför ville prata med barnen om det som hänt. Jag säger att det är viktigt att barn redan från början vänjer sig vid att man ska vara sjyst mot sina medmänniskor. Ingen ska någonsin behöva känna att de inte får vara med.

Hon börjar då gå på igen: "Det händer alla ibland, det är inget konstigt!" "Jag såg dem hela tiden, det hände ju inget?!" (Att hon satt ca 50 m bort och inte hörde vad barnen sade verkar hon ha glömt vid det här laget) Hon ger sig inte utan pratar på hur "inte konstigt" det är att barn beter sig så. 

Jag säger återigen att jag inte tycker att det är ok att någon säger att en kompis inte får vara med samt belyser hur viktigt jag tycker det är att prata med barn om hur man är en sjyst kompis. Punkt. Jag tänker att den här diskussionen leder ju absolut ingenstans så hag väljer att gå därifrån. Wilhelm och jag går till en annan del av parken och leker istället.

Där och då går det upp för mig. 

Såklart det blir väldigt svårt för barn att lära sig hur man bör behandla andra så länge de vuxna runtomkring barnet tycker att det är helt ok att de behandlar andra på ett osjyst sätt. Står en vuxen bara bredvid och svamlar att "ja man kan ju önska att alla fick vara med men så fungerar det ju inte" kommer barnen lära sig att det är ok. Tycker den vuxne att det inte är fel att frysa ut någon lär sig barnet att utfrysning är ett accepterat beteende. 

Jag har ännu aldrig hört Wilhelm säga till någon annan att hen inte får vara med men den dagen han gör det kommer jag vara väldigt tydlig med honom hur man beter sig mot andra. 

För mig är nämligen utfrysning aldrig ok. Aldrig

Undrar just hur farmodern i fråga reagerat om det var en omvänd situation? Om det var vi två andra mammor som vänt oss mot henne och sagt "vi vill prata själva, du får inte vara med.." Hade det varit lika ok? Varför ska ett barn bara behöva ta att "så är det för alla då och då"?

Nej, det är dags för den vuxna världen att ta lite mer ansvar. Det är ändå vi som är förebilder för barnen, de formas av allt se ser och hör. De tar efter beteenden och värderingar. Hela tiden. Varje sekund, varje dag under hela deras uppväxt. 


Första testet av gåstolen

Publicerad 2015-05-19 13:15:45 i Allmänt,

Bernhard har under de senaste veckorna bara velat stå. Han trycker sig upp på sina små ben och står en liten stund i knät på mig eller Rodrigo. Självklart med lite hjälp och stöd av oss. Han blir så glad när han får stå på sträckta ben och skiner som en sol och visar verkligen hur glad han blir. 

Jag tänkte därför att han kunde få prova gåstolen en liten stund så jag plockade ner den från vinden. Han verkade tycka om det även om han inte än kan ta sig framåt i den. Dock var det spännande med allt som fanns att trycka på som lät på olika sätt. Skoj! 

Jag minns hur Wilhelm for fram i den där stolen, över trösklar, in under flygeln. Full fart fick han på den men då var han tack och lov lite äldre än vad Bernhard är just nu. Jag hoppas det dröjer ett tag innan han får upp den speeden!! 



Yngel igen!

Publicerad 2015-05-18 20:42:12 i Allmänt,

I augusti skaffade vi ett 120l-akvarium. Vi hade funderat ett bra tag och beslutade oss till sist för ett vitt juwel-akvarium. Vi har främst satsat på guppys och svärdbärare men har även neontetror och malar.

Något som vi funnit väldigt spännande är att försöka föda upp de yngel som föds i akvariet. Vi märkte nämligen snabbt att de guppys vi köpt på zoo dör relativt snabbt efter att de fått flytta in. Vår strategi har därmed blivit att köpa några riktigt fina honor och hanar och sedan hoppas på fin avkomma från dessa. 

Titt som tätt dyker det upp massa yngel i akvariet och vi försöker rädda så många vi bara kan. För några månader sedan köpte vi ett liter kar som vi har som yngelkar. I detta samlar vi alla nya yngel och där får de växa på sig lite innan det är dags att flytta tillbaka till stora akvariet. 

Idag var det dags för en av våra nyaste honor att yngla av sig! Hon är röd och blå så vi hoppas på några nya riktigt fina  exemplar! Förhoppningsvis klarar sig några hanar och färgar ut ordentligt, jag håller alla tummar och tår för det!! 






Grattis mamma!!

Publicerad 2015-05-17 12:21:54 i Allmänt,

Idag fyller min älskade mamma 70 år! Tänk om alla barn i världen kunde fått ha en sådan mamma som just min mamma. Hon har varit helt underbar under hela min uppväxt, stöttat mig och hjälpt mig med allt man kan tänka sig. 

Jag har alltid känt att jag kunnat prata med mamma om allt och det har varit värt så oerhört mycket! Hon gjorde alltid uppoffringar för min skull. Exempel: när jag inte vågade gå ensam från nattbussen klev hon upp ur den varma sköna sängen, klädde på sig och kom och mötte mig. Nattbussen stannade ca en kvart från vårt hus och detta skedde alltså runt fyratiden på morgonen!! Det är bara en av miljontals saker hon gjert för mig under åren.

Mamma har alltid kommit på varenda gympa- eller dansuppvisning. Varje konsert, varje musikal, varenda grej jag gjort. Mamma var med på scoutläger och hittade på roliga saker för mig och mina kompisar när vi var små. På somrarna såg hon till att vi kom iväg till badet, att vi kom ut i skogen för att plocka bär och svamp, tog med oss på kanotutflykter, åkte till Åland på stugsemester mm mm. På vintrarna åkte vi skridskor, skidor, pulka, spark. Ofta med nedpackande smörgåsar och varm choklad. 

Under tonåren hjälpte hon mig att hitta vem jag var. Försiktigt släpptes jag ut ur boet och fick pröva mina egna vingar. Eftersom jag visste att mamma litade på att jag inte skulle göra något dumt försökte jag att heller inte gå alltför långt över gränsen. Under turbulenta perioder visste jag att mamma alltid fanns där som en stöttepelare. Hon lärde känna mina vänner och de var alltid välkomna hem till oss. 

När jag sedan flyttade hemifrån blev det ännu en ny slags relation istället. Jag hade ett kontaktbarn som bodde hos mig över helgerna, ibland varje helg ibland varannan. Jag bodde då med henne hemma hos mamma vilket var väldigt mysigt. Mamma och jag satt uppe på kvällarna när hon hade somnat och pratade. Pratade, pratade, pratade. Här kände jag att jag nu även hade en väldigt stark vän i min mamma. Vi har sedan dess fortsatt stå varandra väldigt nära och har alltid mycket att prata om när vi ses.

Sedan killarna fötts har hon även varit en underbar mormor. Wilhelm älskar sin mormor så mycket och skulle nog helst vilja vara med henne varje dag. Bernhard lyser upp som en sol när han ser sin mormor så där har hon också gjort ett starkt intryck under den korta tid de hunnit känna varandra. 

Min högsta önskan just nu är att vi ska få ha kvar min mamma och barnens mormor hos oss i många, många år framöver. Vi har så mycket vi vill göra tillsammans, åka Lennakatten, promenera längs vägen, läsa mysiga böcker, lukta på en vacker blomma eller sitta och lyssna på de olika fåglarna vi kan höra runt oss. 

Jag ska försöka vara en precis lika bra mamma till mina barn som mamma varit till mig och min syster. Lyckas jag med det vet jag att barnen kommer växa upp med ett lyckligt hjärta. 

Jag älskar dig mamma!! <3 


(Med Wilhelm när han var liten)




Inspiration?

Publicerad 2015-05-16 22:10:07 i Allmänt,

Introducerade "Saltkråkan" för Wilhelm idag. Han skrattade så gott åt Skrållan och hennes upptåg. Ju mer han tittade desto mer fascinerad blev han. Hoppas han inte blev alltför inspirerad att följa hennes idéer... 😆



Syskonkärlek.

Publicerad 2015-05-16 17:24:10 i Allmänt,

Att se dessa två små bröder njuta av varandras sällskap är så härligt. De tittar på varandra med sådan kärlek att jag blir alldeles varm i hjärtat.

Det första de vill göra på morgonen är att ligga nära varandra och bara kramas. Lillebror Bernhard kämpar för att känna med sina små händer och storebror Wilhelm kramar och klappar ömsint på honom. Så fort Bernhard ser Wilhelm spricker han upp i ett stort leende. Helt fantastiskt! 







Underbar första badsession!

Publicerad 2015-05-15 22:29:29 i Allmänt,

Idag fick Bernhard prova att bada i bassäng för första gången i sitt 3,5-månader långa liv. 

Vi valde ett badhus där barndelen är uppvärmd så de små låren ska slippa bli för kalla. Det finns en liten bassäng och en väldigt grund vattendel där de allra minsta kan plaska.

Wilhelm hoppade direkt i (han är en riktig liten badkille) och strax fick även Bernhard testa. Vi kunde se direkt att ha njöt av att omslutas av det ljumma vattnet. Han tittade på Wilhelm som plaskade och skrattade så han tjöt! Underbart att se! 

Vi badade i flera timmar och hade svårt att få upp killarna när det var dags att gå. Härligt! 









Närapå-ilska

Publicerad 2015-05-14 20:18:52 i Allmänt,

Vår underbare son Wilhelm är nu tre och ett halvt år. Han är en sån härlig och klurig liten unge. Väldigt verbal och väldigt intelligent. Han har ett  fantastiskt minne och älskar att lära sig nya saker. Han är helt enkelt underbar. Nästan alltid glad.
 
Nästan.
 
De senaste månaderna har han nämligen gett oss små smakprov på vad ilska och trots innebär. Han vägrar lyssna på vad vi säger och gör oftast precis tvärtom. Han vägrar gå och lägga sig på kvällen och är jättearg på morgonen för att han inte vill gå upp. Han växlar från att skratta till att vara jättearg. Han kastar saker i golvet när det inte går som han tänkt osv osv. 
 
En grej han börjat med som är lite lustig är att han visat nåt som jag kallar för "nästan-ilska". Han blir liksom nästan jättearg för han tror att vi säger emot honom (trots att vi gått helt på hans linje). När han sedan förstår att vi inte sade emot rinner det arga av honom och försvinner snabbare än det kom. Det är så fascinerande. Att han orkar använda så mycket energi på ett ilske-anfall som sen inte slutförs. Tänk vad allt varit lättare om han lyssnade på vad vi sa istället. Men det är väl inte riktigt så en treåring funkar. <3
 
 

Nytt försök

Publicerad 2015-05-14 18:17:18 i Allmänt,

Jag har bestämt mig för att återigen ge bloggandet ett försök.
 
Sedan sist har det hänt väldigt mycket här hos mig. Jag har blivit mamma igen - till ännu en liten Hero. Denna Hero heter även Bernhard och föddes på BB Sophia den 28/1. Jag återkommer med förlosdningsberättelse snart. 
 
Jag hoppas hinna med att uppdatera bloggen minst en gång per dag, allt beror lite på om Bernhard kommer fortsätta sova lika bra som han gjort hittills. 
 
Jag vill gärna dela med mig av mina tankar kring livet som tvåbarnsmor, hur jag upplever en 3,5-åring som just blivit storebror samt allmänna tankar kring mammalivet. Jag hoppas på många besök och gärna många kommentarer!! 
 
Hörs snart igen//
H

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela